Střevní mikrobiom je extrémně důležitý. Může ovlivňovat naše celkové zdraví, ale také třeba náladu. Proč bakterie žijí v tlustém střevě? A jakou roli hrají v rámci našeho celkového zdraví probiotika? Na to vám zkusíme dát odpověď v našem dnešním článku.
Střevní mikroflóra je označení pro živé mikroorganismy, které s námi buď žijí v symbióze, nebo se nám snaží škodit. To, která strana vyhraje přitom záleží z velké části na nás. Ačkoliv je střevní mikrobiom každého člověka unikátní, jeho stav přímo ovlivňuje náš jídelníček a celková životospráva. Ta může mít vliv na tom, kterým bakteriím se v těle daří a kterým nikoliv. A že takové přemnožené bakterie ve střevech nejsou žádnou procházkou růžovým sadem vám asi nemusíme říkat. (Stačí, když si vzpomenete na svůj poslední infekční průjem.)
Aby pro vás bylo trochu jednodušší se orientovat v tom, jakou roli v našich tělech bakterie mají a proč si máme některé z nich hýčkat, nabídneme vám jejich obsáhlý přehled.
Funkce střevních bakterií
Bakterie ve střevech nejsou přítomny jen u lidí. Ale i u dalších živočichů. Vědci se domnívají, že jejich přítomnost v našich tělech není jen jednostranně výhodná. (Což jistě uznáte později i vy.) Pokud bychom se na ně dívali jen z čistě funkčního hlediska, některé bakterie dovedou fermentovat nestrávené látky z potravy, které pak mohou být použité jako zdroje energie. Také mohou mít pozitivní vliv na imunitní systém. Střevní mikroflóra také dovede regulovat růst patogenních mikroorganismů.
Bakterie v tlustém střevě
Tlusté střevo je poslední částí trávicí trubice. V tlustém střevě se sice netráví potrava, ale dochází v něm ke vstřebávání živin. Zároveň je klíčové pro vylučování. (Stolice je tvořená vodou a anorganickými látkami.) V této části střeva žijí bakterie. Podle jejich schopností je rozdělujeme na kvasné a hnilobné.
Co je uvnitř, to se počítá. PROBIOTIKUS se postará, aby vaše střeva byla plná přátelských bakterií, které podporují trávení a posilují imunitu. Denní dávka obsahuje 39 miliard živých kultur.
Bakterie E. coli ve střevech
Zástupcem kvasných bakterií v tlustém střevě je bakterie E. coli (nebo také Escherichia coli). Kvasné bakterie dovedou štěpit celulózu, sacharidy a pektin. Díky tomu v těle vzniká kyselina mléčná. Včetně další látek, mezi které patří například alkohol, metan či oxid uhličitý.
Kyseliny, které tímto způsobem vzniknou, mají schopnost snížit pH střevního obsahu. Což je velmi důležité, protože to zabraňuje hnilobě. Mastné kyseliny, které během působení kvasných bakterií vzniknou, následně slouží jako energie pro růst nového epitelu. Velmi důležitý je i ve střevě vzniklý plyn, který přispívá ke správné mobilitě traktu. (Denně ve střevě vznikne zhruba 7-10 litrů plynu, z něhož se většina opět vstřebá.)
Hnilobné bakterie ve střevech
Druhým typem bakterií, které žijí ve střevě, jsou hnilobné bakterie. V tomto případě mluvíme o bakteriích z rodu Proteus. Tyto bakterie umí vytvořit z uvolněných aminokyselin další látky (sirovodík, či indol). Tělo je pak detoxikuje v játrech.
Jak jsou prospěšné pro zdraví?
Když nyní víte, jak zažívací ústrojí funguje, není na škodu se seznámit s tím, jaký dopad má složení mikroflóry na lidské zdraví.
Střevní mikrobiom má vliv na:
- Metabolismus
- Záněty
- Některé druhy rakoviny (typicky jde třeba o rakovinu střev, u které se za rizikový faktor považuje jejich osídlení některými škodlivými druhy)
- Imunitní systém
Z toho důvodu bychom se měli snažit mít co nejvíc čerstvé a co nejvíce pestré stravy. Neměl by v ní chybět například kefír, který se z hlediska zdravé mikroflóry považuje za velmi hodnotný. Také bychom měli mít v jídelníčku dostatek rostlinné stravy. (Maso je sice potřeba, ale je dobré zvážit, zda je vhodné jíst ho tolik.)
Dobrý vliv na střevní mikroflóru pak má i pravidelné cvičení a vyhýbání se škodlivinám. Mluvíme například o alkoholu, o fastfoodu a o vysoce zpracovaných potravinách. Dobré je prostě pro tělo to, co je nejvíc čerstvé. (A co mělo nejjednodušší cestu na váš talíř.)
Také můžete sáhnout po kvalitních doplňcích stravy, které obsahují probiotika. Pro dlouhodobé užívání se hodí třeba probiotický doplněk stravy PROBIOTIKUS. Myslete ale na to, že s pravidelností jeho braní souvisí i transformace vašeho životního stylu. Protože teprve pak lze dosáhnout optimálních výsledků.
Probiotikus je komplex 11 probiotických kmenů s prebiotiky, jenž se vzájemně podporují. Denní dávka obsahuje 39 miliard přátelských bakterií, která pomohou udržet vaše střeva v rovnováze.