Kefírové mléko není ničím, co by se vyskytovalo ve výživovém plánu většiny lidí. A není se moc čemu divit, protože silně nakyslou chuť tohoto mléčného nápoje ne každý od přírody snese. Možná ale stojí za to dát kefíru šanci, protože jeho pravidelné pití může mít velmi dobrý vliv na vaše celkové zdraví.
Možná si na to vzpomínáte z dětství. Někdo před vás postavil hrnek kefíru a nutil vás k tomu, abyste ho vypili. Vzhledem k tomu, že má velmi specifickou chuť, pravděpodobně jste se u tohoto úkolu velice trápili.
Pamatujete si ale na své první setkání s olivami, nebo s dalšími potravinami, které jste v dřívějších dobách nemohli ani cítit, a dnes si je dopřáváte pravidelně, ne-li každý den? Možná to tak budete mít i s kefírem, jehož účinky dovede ocenit až v dospělosti.
Kdy pít kefír? A jaké výhody vám může nabídnout?
Co je to kefír?
Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, k jehož výrobě se používají speciální kefírová zrna. (Někdo jim říká kefírová houba.) Jméno kefíru pravděpodobně pochází z turečtiny. V překladu by mělo znamenat “dobrý pocit”.
Co je uvnitř, to se počítá. PROBIOTIKUS se postará, aby vaše střeva byla plná přátelských bakterií, které podporují trávení a posilují imunitu. Denní dávka obsahuje 39 miliard živých kultur.
Kefír vzniká tak, že se do mléka přidá kefírová houba, která se živí cukrem obsaženým v mléce. Díky tomu vzniká nápoj, který se svou konzistencí přibližuje tekutějšímu bílému jogurtu. Kefír lze vyrobit prakticky ze všech typů živočišného mléka. V poslední době také probíhají experimenty s fermentací rostlinných mlék.
Nejlepší účinky kefíru na naše zdraví
V současné době se kefír stále sleduje, takže nám spousta informací o něm a o jeho účincích ještě chybí. Už ale byly zaznamenány první vlaštovky, které odkazují na to, že pití kefíru má jednoznačně smysl.
Kefír se spojuje s:
- Lepší kontrolou krevního cukru
- Nižší hladinou cholesterolu
- Doplňováním důležitých živin
- Lepším stavem kostní hmoty
Jak tedy vidíte, určitě existují důvody, proč mu dát alespoň malou šanci.
Kefír a probiotika
Velmi zajímavé je i to, že kefír obsahuje probiotika, která jsou důležitá pro normální trávení a pro celkové zdraví lidského organismu. V tomto ohledu je kefír dokonce lepší než bílý jogurt, který si lidé dopřávají kvůli zdraví svého zažívacího traktu mnohem častěji.
Pokud ale budete chtít konzumaci kefíru osobně vyzkoušet, doporučujeme vám, abyste to na začátku své cesty s jeho pitím nepřeháněli. Váš organismus si musí na kefír nejprve zvyknout. V opačném případě by vám mohlo nadměrné pití kefíru způsobit nežádoucí zažívací problémy.
Kefír a probiotika
Velmi zajímavé je i to, že kefír obsahuje probiotika, která jsou důležitá pro normální trávení a pro celkové zdraví lidského organismu. V tomto ohledu je kefír dokonce lepší než bílý jogurt, který si lidé dopřávají kvůli zdraví svého zažívacího traktu mnohem častěji.
Pokud ale budete chtít konzumaci kefíru osobně vyzkoušet, doporučujeme vám, abyste to na začátku své cesty s jeho pitím nepřeháněli. Váš organismus si musí na kefír nejprve zvyknout. V opačném případě by vám mohlo nadměrné pití kefíru způsobit nežádoucí zažívací problémy.
Jak na domácí kefír?
Výroba domácího kefíru je poměrně jednoduchá, takže ji zvládne i ten, kdo něco podobného nikdy dříve nedělal.
Budete potřebovat: 500 ml mléka, 2 lžíce kefírové houby
Do mléka dejte dvě lžíce kefírové houby a nechte ji pracovat alespoň 24 hodin. Aby měla houba ulehčenou práci, nechte ji v pokojové teplotě.
Pokud chcete, sklenici, ve které budete kefír připravovat, zakryjte papírovým ubrouskem, který zajistí, že do nádoby nespadne nic, co do ní nepatří. Není to ale podmínkou.
Druhý den pak stačí tekutinu přecedit a kefírovou houbu schovat pro další použití. Stačí ji jen opláchnout vodou. Takto připravený kefír můžete rovnou pít.
Pokud si k pití kefíru teprve hledáte cestu, vyzkoušejte dlouhodobé užívání probiotických doplňků stravy, které vám nabídnou poctivou dávku probiotik v každé kapsli. Při jejich výběru se zaměřte zejména na široké spektrum probiotických kmenů s co nejvyšším počtem mikroorganismů a přítomnost prebiotik.
Probiotikus je komplex 11 probiotických kmenů s prebiotiky, jenž se vzájemně podporují. Denní dávka obsahuje 39 miliard přátelských bakterií, která pomohou udržet vaše střeva v rovnováze.