Mléčné kvašení pravděpodobně znáte, protože by bez něj nevznikla řada vašich oblíbených potravin a nápojů. Když ale přijde řeč na další kvašené výrobky, málokdo ví, co vše do této zvláštní kategorie patří. A co víc, jen pár lidí dovede vyjmenovat, jaké má konzumace kvašených výrobků benefity pro lidské zdraví. Chcete vědět víc? Pak určitě pokračujte ve čtení.
Když jste byli malí, možná jste spolu s maminkou, nebo s babičkou, zavařovali okurky, meruňky a další výpěstky, které by byla škoda kvůli jejich nadprodukci v krátkém čase vyhodit. V dnešní době se ale zavařování věnuje jen malé procento lidí, většina z nás raději zaběhne do obchodu, ve kterém lze získat kvašené výrobky téměř bez práce.
Mnoho lidí se ale kvašené zelenině cíleně vyhýbá. Například kvůli tomu, že kyselé okurky jsou pro ně jasnou výsadou těhotných. (Nebo ne?)
Jelikož mají fermentované potraviny mnoho benefitů pro zdraví, podíváme se na to, proč byste jim měli dát alespoň jednu šanci i vy.
Co je to kvašení?
Kvašení je proces, v průběhu kterého dochází k přeměně organických látek za použití mikroorganismů a jejich enzymů. Nemusíte se jich bát, protože se přirozeně nacházejí v některých již existujících výrobcích. (Například v některých šťávách.) Většinou se ale kvasinky a další mikroorganismy přidávají z externích zdrojů. (Například při výrobě kefíru se používá speciální kefírová houba.) Díky kvašení získávají potraviny a nápoje výrazně nakyslou chuť. V některých případech se také může prodloužit jejich trvanlivost.
Co je uvnitř, to se počítá. PROBIOTIKUS se postará, aby vaše střeva byla plná přátelských bakterií, které podporují trávení a posilují imunitu. Denní dávka obsahuje 39 miliard živých kultur.
Kvašená zelenina
Kvašená zelenina je skvělým pomocníkem ve chvíli, kdy máte pěstitelský nadbytek, ale nechce se vám plýtvat potravinami. Naši předkové se také uchylovali k fermentaci potravin kvůli absenci ledničky, která by udržela jídlo déle čerstvé. (Například ve Skandinávii se v historii uchytili fermentovaní sledi.) Vzhledem k tomu, že nám dnes problém se skladováním potravin z větší části odpadl, většina lidí konzumuje kvašenou zeleninu kvůli její chuti a pozitivním účinkům na zdraví.
Proč jíst kvašenou zeleninu?
Konzumace kvašené zeleniny může člověku prospět v mnoha ohledech.
Patří mezi ně:
- Lepší nálada
- Lepší zažívání
- Silnější imunita
- Stabilnější hladina krevního cukru
- Normální stav svalů (někteří atleti konzumují kvašené potraviny ve velkém, aby doplnili elektrolyty)
Jak účinkuje na naše zdraví?
Kvašená zelenina obsahuje široké spektrum živin, o které bychom neměli naše těla ochudit. (Samozřejmě, obsah živin závisí na tom, o jakou zeleninu se jedná.) Pokud si ale vyberete kvašenou zeleninu s koprovým nálevem, můžete doplnit vitamín K, vápník, vitamín A, vitamín C a mnoho dalších. Kvašená zelenina je navíc dobrým zdrojem vody.
Kvašení a probiotika
V neposlední řadě, kvašení vám umožní zvýšit příjem probiotik. Probiotika jsou mikroorganismy, které se dostanou až do vašeho zažívacího traktu, ve kterém mohou následně podporovat vznik přátelských kolonií, které tělo potřebuje pro život. Tyto mikroorganismy mohou bojovat proti nepřátelským patogenům. Také by se vám mělo po nějaké době zlepšit trávení.
Myslete ale na to, že probiotikům nedělá dobře nezdravý životní styl a užívání antibiotik. (Z toho důvodu se doporučuje při jejich braní myslet na zvýšenou konzumaci probiotik, která by pak v zažívacím traktu neměla podlehnout tak velké zkáze.) Klíčovou roli mají i prebiotika, kterými se probiotika živí. Pokud jich nemáte dostatek, nebo je užíváte nepravidelně a v malém množství, nelze očekávat, že se na vás pozitiva probiotik nějak odrazí.
Z toho důvodu doporučujeme vyzkoušet probiotické přípravky, ve kterých objevíte všechno, co je potřeba. V jejich složení hledejte komplex bifidobakterií a laktobacilů s prebiotiky s co největším počtem CFU. Probiotika je možné užívat i dlouhodobě.
Probiotikus je komplex 11 probiotických kmenů s prebiotiky, jenž se vzájemně podporují. Denní dávka obsahuje 39 miliard přátelských bakterií, která pomohou udržet vaše střeva v rovnováze.